Optimální podmínky pro pěstování

25.2.2021 | Míša Plecháčová

Pomalu se blíží jaro a s ním také příznivější podmínky pro práci na zahradě. Mnoho zahrádkářů již začíná s domácím klíčením různých druhů rostlin, které chce letošní sezónu pěstovat a nemůže se dočkat, až je zasadí na svůj záhon a do skleníku. Avšak počasí je stále velmi proměnlivé a může pěstování rostlin dosti zkomplikovat. Jaké jsou tedy vhodné podmínky pro pěstování některých druhů zeleniny?

Pro rostliny bez květů je nejvhodnější udržovat teplotu kolem 10°C. Nižší teploty mají pro rostliny nepříznivý vliv, který se může projevit například popraskáním či pročernáním plodů. Jestliže rostliny kvetou, je pro rajčata nejvhodnější teplota mezi 18 a 26°C. Při teplotě vyšší jak 35°C dochází k úbytku plodů. Při teplotě nižší jak 13°C mohou mít plody různé patvary, pročernávat či popraskat. Pro papriky je optimální teplota 16°C. S teplotou nižší než 15°C a vyšší než 24°C se snižuje počet plodů. Při překročení teploty 32°C dochází k opadávání květů. Pro okurky je optimální teplota mezi 18 a 24°C. Také jim svědčí vysoká relativní vlhkost, která podporuje jejich růst.

Jak ale tyto teplotní požadavky rostlin dodržovat? Řešením může být naše jednotka, která změří teplotu ve skleníku. Při nízkých teplotách vyhřeje skleník pomocí připojeného topení na požadovanou teplotu a při vysokých teplotách otevře okna skleníků a zajistí tím snížení vnitřní teploty.

Volba podmínek může výrazně urychlit úrodu.

Jak využít skleník nejen k zahradničení

15.1.2021 | Míša Plecháčová

Zatímco v minulosti byl skleník výsadou zámožných občanů, v současné době ho má kde kdo. V sezóně v něm většina z nás pěstuje různé druhy zeleniny či bylinek. Napadlo Vás ho ale využít i pro jiný účel? Co třeba jako odpočinkové místo nebo venkovní jídelnu?

Pro mnohé zahradníky je opečovávání svého skleníku odpočinkem. Chceme-li tento odpočinek posunout o úroveň výš, stačí skleník doplnit pohodlným křeslem, stolečkem s kávou a oblíbenou knížkou v ruce.

Kdo má skleník o větších dispozicích, tomu se nabízí mnoho variant jeho využití. Jednou z nich je venkovní jídelna. Do skleníku umístíme jídelní stůl, okolo něj židle, prostřeme a hned můžeme podávat občerstvení. Skleník nám zajistí teplo a netradiční zážitek. Chceme-li hodovat až do tmy, stačí konstrukci skleníku ozdobit světýlky, které ho osvětlí a dodají krásnou atmosféru.

Pro milovníky kaktusů je skleník též ideální volbou. Jelikož kaktusy vyžadují vyšší teploty, je pro ně vhodný vytápěný skleník s regulací teploty (to ten náš umí! 😀). V tomto případě zde můžeme nechat kaktusy i přes zimu a nebát se, že by nám sukulenty umrzly.

Chceme-li ze svého skleníku udělat designový kousek, co zkusit jeho konstrukci nabarvit? K tomu vystačí barva, jedno volné odpoledne a sousedi na něm budou moci oči nechat.

Ukázka designového skleníku se sukulenty.

Využijte odpadní teplo z kompostu pro vytápění skleníku

17.12.2020 | Míša Plecháčová

Máte na zahradě kompost? A víte, že ještě předtím, než s ním pohnojíte záhony, tak se dá využít například na vytápění skleníku? S nápadem biomilíře přišel francouzský vynálezce Jean Pain v 70. letech 20. století. V dnešní době si s ním ale určitě poradí kdejaký šikovný kutil.

První věcí, kterou budete na výrobu potřebovat je hromada bioodpadu, kterým může být posekaná tráva, odřezky větví, spadané listí apod. Bioodpad se postupně rozkládá, uvolňuje se teplo a z něj lze získat horká voda, horký vzduch nebo bioplyn. Horkou vodu můžete využít třeba na vytápění skleníku. Místo ohřívače připojíte k řídicí jednotce čerpadlo a od té chvíle Vás už prodloužená vegetační doba nebude stát vůbec nic. Závěrem Vám jako bonus zůstane kvalitní kompost, který bude svědčit další úrodě.

Kompost lze použít jako zdroj tepla pro skleník.

Nakládaná sušená rajčata

9.12.2020 | Míša Plecháčová

Také máte rádi jedlé dárky? Vánoce jsou za rohem a vy ještě sháníte, co komu dát? Máme pro vás tip na sušená rajčata (z vlastní zahrádky) nakládaná v oleji.

Jak na to? Rajčata nakrájíme na měsíčky a necháme v sušičce nebo v teple na plechu usušit. Máme-li rajčata usušená, můžeme přejít k nakládání. Do vymytých sklenic postupně vrstvíme sušená rajčata, česnek nakrájený na plátky a oblíbené bylinky (bazalka, oregano, tymián, ...). Když máme sklenici plnou, zalijeme vše olivovým olejem, aby bylo vše ponořené a uzavřeme víčkem. Necháme pár dní odležet a následně můžeme přidávat do salátů, k těstovinám nebo jíst jen tak samotné.

A kdyby Vám to jako dárek přišlo málo, můžete přidat náš chytrý skleník, aby si obdarovaný mohl začít pěstovat rajčata svá.. 😄

Domácí sušená rajčata.

Výhra v soutěži start-up projektů

9.2.2021 | Míša Plecháčová

Slovenská společnost CIVITTA uspořádala koncem loňského roku Demo day programu Energy+. V rámci tohoto online setkání byly prezentovány start-up projekty zaměřené na trvale udržitelný rozvoj. Jedním z těchto projektů je také skleník Pomoduomo, se kterým jsme minulý rok navázali spolupráci. Tento skleník je zajímavý nejen svým designem, ale také spoustou zajímavých funkcí, ke kterým se řadí i naše chytrá jednotka zajišťující soběstačnost skleníku.

Z prezentovaných projektů byl nakonec vybrán jeden vítězný, který se tak posune k možnosti výhry finanční odměny na další rozvoj. Tímto vítězem se stal skleník Pomoduomo s naší chytrou jednotkou! Gratulujeme a jsme moc rádi, že můžeme být součástí! ❤️

Vítězný skleník Pomoduomo s chytrou jednotkou Sensorie

Co jsme letos dělali?

30.12.2020 | Míša Plecháčová

Rok 2020 je často nazýván jako špatný rok. Avšak pro nás byl plný novinek a dobrých zpráv. Co se nám tedy tento rok zadařilo?

V únoru jsme přeměnili náš prototyp chytrého skleníku v produkt použitelný širokou veřejností. Následující měsíc jsme vyrobili pár dalších kusů a zahájili testovací provoz. V dubnu byla naše jednotka nainstalována do předváděcího skleníku v centru Brna. Zkoumali jsme vliv rozprašovací hadice na podmínky ve skleníku a také ochranu před mrazem pomocí vytápění skleníku. Také jsme využili čerpadlo k čerpání dešťové vody a společně s nasazením senzorů jsme tím zamezili zbytečnému plýtvání vodou.

V srpnu jsme založili s.r.o. a stali se tak oficiálně společností. Též se nám podařilo pomocí řízených podmínek ve skleníku výrazně oddálit vznik plísní na rostlinách. V září jsme představili vylepšený detektor nemocí, který pomáhá s diagnózou a léčbou rostlin. Později jsme přidali i možnost zasílání dotazů kvalifikovaným odborníkům.

V listopadu jsme založili vlastní e-shop a začali se připravovat na první ostrou sezónu, která začne již v novém roce 2021. Chtěli byste také vstoupit do nového roku a pěstovat v chytrém skleníku? První kusy pro příští rok jsou již ve výrobě a brzy budou dostupné skladem! Pro více informací sledujte náš web.

Celkově hodnotíme rok 2020 palcem nahoru!

Součástí Změny k lepšímu

27.11.2020 | Míša Plecháčová

Projekt Změna k lepšímu odstartoval svou práci v červnu tohoto roku. My jsme se již při jeho zrodu rozhodli pro jeho podporu a nyní se stali i zakládajícími členy spolku Změna k lepšímu. A o co vlastně jde?

Projekt Změna k lepšímu spojuje inovátory, firmy, instituce i jednotlivce se společným cílem : udržitelné budoucnosti. Zaměřuje se na tři oblasti – energetiku a dopravu, cirkulární ekonomiku a krajinu. V oblasti energetiky a dopravy cílí na efektivnější využití energie v průmyslu, či nahrazování uhlí obnovitelnými zdroji. Pomocí cirkulární ekonomiky chce motivovat firmy ke snižování množství odpadů. Péčí o krajinu chce naučit lépe hospodařit s vodou a půdou a tím zkvalitnit životní prostředí ve městech i mimo ně.

V současnosti je projekt podporován více než 200 společnostmi včetně takových jmen, jako je IKEA nebo LEGO a my jsme také jednou z nich. Pokud by Vás zajímalo více, podívejte se na https://www.klepsimu.cz/.

Logo spolku Změna k lepšímu.

Vyhodnocení nemoci odborníkem

19.11.2020 | David Bažout

Nemoci rostlin jsou strašákem každého pěstitele a není snadné zorientovat se v nich. Chytrý skleník doteď nabízel jejich automatickou detekci. Stačilo přijít do skleníku s mobilem, vyfotit zasaženou rostlinu a nahrát ji do webové aplikace, která zjistila název nemoci. Automatický způsob vyhodnocení nemusí být vždycky stoprocentní a všechny nemoci nepozná. To jsme se ale rozhodli napravit! V současnosti již můžete fotografii společně s doplňujícím dotazem odeslat přímo zkušenému odborníkovi a čerpat z jeho bohatých zkušeností. Více informací najdete v uživatelském návodu.

Nominace na ceny SDGs

23.9.2020 | David Bažout

Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR každoročně udílí prestižní Ceny SDGs za naplňování globálních cílů OSN v Česku. Hledají inovativní projekty s pozitivním dopadem na společnost i planetu, které mění Česko a svět k lepšímu. O to větší radost jsme měli z toho, že se Chytrý skleník mezi záplavou 266 dalších projektů neztratil, a probojoval se až mezi TOP 30 nejlepších!

Chytrý skleník se v nominacích na Ceny SDGs neztratil.

Zlepšujeme detekci nemocí

16.9.2020 | David Bažout

Posledních několik měsíců jsme se věnovali vývoji lepšího detektoru nemocí na základě fotografie rostliny. Zaměřili jsme se na nejčastěji pěstovanou zeleninu v českých sklenících - rajčata, okurky a papriky. Po pečlivém nastudování nemocí a jejich příznaků jsme se pustili do stahování obrovského množství fotografií z internetu. Veškeré fotografie bylo nutné pečlivě ořezat, roztřídit a poté zpracovat neuronovou sítí.

Jaký to mělo celé výsledek? Umíme detektovat celkem 32 druhů nemocí. U rajčat dosahujeme úspěšnosti zhruba 94% na základě jediné správně pořízené fotografie. U okurek a paprik lze podobné úspěšnosti dosáhnout na základě 3 fotografií. Strojová diagnóza nemusí být zatím vždycky dokonalá a proto chceme nabídnout i vyhodnocení zkušeným okem odborníka. Vyznáte se v nemocích rostlin a líbí se Vám Chytrý skleník? Napište nám! 📬☝🏼

Zasažený list rajčete.

Ochrana rostlin před plísní

7.9.2020 | David Bažout

Jedním z hlavních přínosů chytrého skleníku je vytváření podmínek na míru. Díky tomu dochází k rychlejšímu růstu, úroda je větší a přichází o něco dříve. Přesvědčili jsme se ale i o tom, že řízené podmínky zvyšují odolnost rostlin proti různým nemocem. Okurky pěstované tradičním způsobem pouhých několik metrů od zkušebního skleníku jsou nyní výrazně zasažené plísní. Okurky ze skleníku s regulovanou ventilací a zavlažováním nemají zatím pokroucený jediný list!

Porovnání stavu okurek mezi obyčejným a chytrým skleníkem.

Setkání s autory skleníku Pomoduomo

28.8.2020 | David Bažout

Před několika měsíci jsme na Instagramu narazili na profil věnovaný dřevěnému geodetickému skleníku s názvem Pomoduomo. Ihned nás zaujal jeho překrásný a zároveň atypický tvar, který má ale svoje opodstatnění. Jeho konstrukce je odolná proti silnému větru a nepřízni počasí. Zajišťuje rovnoměrnou teplotu vzduchu, přirozenou cirkulaci a maximalizuje využití sluneční energie. S každým dalším příspěvkem jsme se chtěli dozvědět více o jeho autorech a možnostech propojení s naším nápadem. Mockrát děkujeme za dnešní návštěvu v Otevřené zahradě a budeme se těšit na další spolupráci!

Dřevěný geodetický skleník Pomoduomo

Pomoc v boji proti suchu

17.7.2020 | David Bažout

Jedním z velkých problémů Česka v posledních letech je stále se zvyšující problém sucha. Často se můžeme dočíst, že se jedná o nejhorší situaci za poslední stovky let. Nedostatek vody nezpůsobuje ztráty pouze v zemědělství. Suchá půda výrazně zvyšuje riziko vzniku požáru. S nedostatkem vody klesá její kvalita. Negativních důsledků sucha je mnoho, co s tím ale můžeme udělat? Využívání dešťové vody pro zalévání zahrady je jednou z možností.

Na dešťovou vodu jsme připravili i chytrý skleník. Pokud máte na zahradě nádrž s dešťovou vodou, máte prakticky vyhráno. Stačí do ní umístit čerpadlo a zapojit ho do naší řídicí jednotky. Umíme vyřešit i automatické přepínaní v případě, že je dešťové vody nedostatek. Senzory vlhkosti půdy zamezují zbytečnému plýtvání. A nějaké reálné výsledky? Během dubna a května jsme díky senzorům ušetřili zhruba 3 kubíky vody a díky tomu jsme si vystačili jenom s dešťovkou!

Sucho je vážný problém posledních let.

Pojďme změnit svět k lepšímu!

13.6.2020 | David Bažout

V předchozích článcích je spoustu informací o vzniku projektu, ale jedna zásadní zatím chybí. Hned v začátcích jsme si říkali, že bychom měli obrovskou radost z toho, kdyby chytrý skleník sloužil i jako motivace ostatních k tomu, aby se více zajímali o pěstování čerstvé a lokální zeleniny a pomohl tím správné věci.

Je to jen několik dní zpátky, co jsme se dozvěděli o iniciativě Změna k lepšímu. Rozhodli jsme se pod ni podepsat, protože i my věříme, že se budoucnost nachází v zelených technologiích a investicích do dlouhodobě udržitelných řešení. Iniciativu můžete podpořit i jako jednotlivci! Více se dozvíte v odkazu.

Podpořte Změnu k lepšímu i vy!

Technika s reálnými výsledky

17.5.2020 | David Bažout

Používání moderní techniky jenom kvůli předvádění se před ostatními je hloupost. Poslední týdny ale velmi dobře ukázaly silné stránky chytrého skleníku. S nízkými náklady na vytápění ochránil rostliny před ranními mrazíky a dokonce bez problému udržel noční teplotu nad 10°C. Kdyby nebyl venkovní senzor mírně zahříván skleníkem, ukazoval by nad ránem teplotu okolo nuly. Celkově běžel ohřívač 32 minut, což vyšlo zhruba na 1,5 koruny.

Regulace noční teploty

Určitě jste se dříve setkali se svěšenými listy rostlinek ve skleníku, i když měly vláhy dost. Nejčastějším důvodem je příliš suchý vzduch ve skleníku. Na grafu je vidět, jak přímé slunce prudce snižovalo vlhkost vzduchu ve skleníku … až do té doby, než skleník zakročil. Náklady na provoz rozprašovací hadice jsou zanedbatelné.

Regulace vlhkosti vzduchu

Přímé slunce způsobilo i velmi prudký nárůst teploty. Na posledním grafu je na první pohled vidět dopad otevření okna a spuštění ventilátoru. Když otevřete okno ráno před odchodem do práce, skleník se zbytečně brzo ochladí. Mechanický otevírač okna zase nezajistí dostatečnou ventilaci během parných dní. Ventilace v ukázkovém případě stála 20 haléřů.

Ventilace během dne

Lék na drahou zeleninu

28.4.2020 | David Bažout

Mnozí z Vás jste určitě zpozorovali zvyšující se ceny zeleniny v českých supermarketech. Není vůbec zvláštní, když cenovka obyčejné papriky výrazně přesahuje 100 korun za kilogram … o kyselých a nedozrálých cherry rajčatech ani nemluvě. Pěstování domácí zeleniny se v současnosti opravdu vyplatí a to z pohledu úspor, kvality i zisku určité nezávislosti. Jak jsme se rozhodli pomoci? Ponechali jsme březnovou akční cenu za zkušební verzi chytrého skleníku do vyprodání zásob. Vzhledem k problémům s dodavateli je jejich počet ale poměrně omezený.

A co je nového u nás? Po sklizení ředkviček dorazily do našeho skleníku zástupy paprik. Během noci skleník vyhříváme na 10°C pomocí elektrického topení. Nižší teploty by zpomalily jejich růst. Přes den jim udržujeme teplotu okolo 25°C pomocí elektrického otevírání okna a ventilátoru. Při větrání ale klesá vlhkost vzduchu ve skleníku příliš nízko. To dokážeme kompenzovat zvlhčovací hadicí. Myslím, že vypadají spokojeně, nemyslíte? 🤔

Spokojené papriky

Pozitivní zprávy ve složité době

28.3.2020 | David Bažout

Poslední dobou je všude kolem nás jenom spousta špatných zpráv. Pojďte si pro změnu přečíst o pozitivních věcech ze světa chytrého pěstování. Na základě Vašich námětů jsme se zamysleli nad tím, jak bychom Vám mohli ještě více usnadnit zprovoznění zavlažovacího systému. Doufáme, že se Vám přepracovaná sada ventilů bude líbit. Další novinkou je instalace ukázkového řešení chytrého skleníku v centru Brna. Až se situace zlepší, rádi Vám vše představíme osobně. Poslední nařízení vlády jsou silně omezující, ale zlepšovat SW pro skleníky nám zatím nikdo nezakázal. I v této oblasti se snažíme udělat krok vpřed. Koukejte se na to pozitivně a využijte volný čas k něčemu pěknému … třeba pěstování čerstvé domácí zeleniny 💪🏼

Letošní sazenice ředkviček

Testovací provoz

1.3.2020 | Daniel Kolínek

U prvního prototypu se při testování podařilo vyřešit mnoho nedostatků a skleník začíná ukazovat i nějaké ty výsledky. Na začátku listopadu přišel náhlý mráz a ve skleníku byly stále papriky s okurkami. David byl zrovna na výletě v Norsku, a jejich životy tedy závisely pouze na akcích chytrého skleníku. Ten se samozřejmě nedal, zapl topení a úrodu zachránil. David nemusel mít strach, protože mohl vše sledovat na mobilu při cestě na letiště. Poslední čerstvou zeleninu jsme si díky chytrému skleníku mohli vychutnat ještě o Vánocích.

Vzhledem k velkému pokroku a pěkným výsledkům jsme se rozhodli, že je čas posunout se dál a nabídnout chytrý skleník ostatním. Pokud se chcete stát jedním z prvních majitelů chytrého skleníku, přišla Vaše chvíle! Máme pouze omezený počet kusů za výrazně nižší cenu, ze které pokryjeme pouze náklady na výrobu. Do zkušebního provozu se můžete zarezervovat zde. Za tuto cenu je možné systém chytrého skleníku získat pouze do 31. března. Pokud nebudete spokojeni, můžete do 2 měsíců požádat o vrácení peněz. Těšíme se na spolupráci!

Testovací provoz

Každý prototyp má svoje mouchy

22.2.2020 | David Bažout

První prototyp chytrého skleníku byl na světě, ale spoustu práce ještě před námi. Během prvních měsíců provozu se objevilo několik nedostatků, ke kterým se vážou zábavné historky. Všichni moc dobře ví, že je důležité používat bezpečná hesla a chránit je před zneužitím. “Je to jenom prototyp, určitě se nic nestane ...” myslel jsem si. Jenže klasické heslo “1234” se neukázalo jako dobrá volba. Nechybělo moc a naše papriky se mohly jako první rostliny na světě stát obětí počítačového viru.

Už to vypadalo nadějně, ale jedna paprika by určitě měla ještě jednu připomínku. Jednoho podzimního dne jsem do blízkosti jejích kořenů zapojil senzor vlhkosti půdy v domnění, že už ji nikdy nebude trápit nedostatek vody. O několik dní a mnoho opadaných listů později bylo jasné, že se budeme muset poohlédnout po jiném řešení. Začátky nebyly snadné, ale výsledek za to určitě stojí! 💪🏼

Prototyp

Nezůstalo to jen u papíru

15.2.2020 | David Bažout

V minulém příspěvku jste se mohli dozvědět, že nápad o chytrém skleníku přišel velmi nečekaně jednoho krásného letního dne na lavičce v parku. Co se ale odehrávalo potom? Vzali jsme tužku, papír a začali si kreslit.🤔 O několik dní později vznikla webová stránka, kde se o chytrém skleníku mohli dočíst ostatní. Vytvořili jsme krátký dotazník a poslali ho do několika zahrádkářských skupin. Srdeční tep se nám prudce zvýšil při každé nové odpovědi. Jeden z prvních komentářů se stal opravdu legendárním - “Pěkný nápad! Lepší, než kdybyste prodávali drogy ...”. 🤭 Bylo moc pěkné sledovat podporu ostatních a povzbudilo nás to k tomu, abychom chytrý skleník opravdu postavili.

Většina vysokoškoláků skleník se zahrádkou nemá a nebyli jsme výjimkou. Musel jsem si tedy připravit přesvědčivé argumenty, které mi v zápětí pomohly získat stařičký skleník rodičů pro experimenty. Silný pocit napětí z toho, kam až to celé může vést nám mnohdy dovolil pracovat i 17 hodin denně. 💪🏼 Nebyl to sice žádný krasavec, ale pro ověření nápadu posloužil velmi dobře. Většina dílů byla velmi stará a válela se na půdě. K vyhřívání jsme použili odstavený přímotop a třeba ventilátor byl starší než my dva dohromady. Nebylo to sice dokonalé, ale během několika týdnů byl první chytrý skleník na světě! Podívejte na několik fotek ze zákulisí. 👈🏼🙂

První instalace
Starý vyhřívač
První skleník u rodičů

Překvapivým nápadem vše začalo

5.2.2020 | David Bažout

Vítejte na naší stránce! Jsme dva vysokoškoláci, kteří seděli jednoho letního dne v parku, dostali zajímavý nápad a začali si pokládat otázky. Nešlo by nějak zjednodušit pěstování čerstvé domácí zeleniny? Není nějaký způsob, jak se tomu věnovat i v dnešní uspěchané době? A tak se zrodil náš chytrý skleník! Napište nám, jak se Vám líbí. 🙂✌️